Opis
Kawa Arabica Gwatemala SHB
Kraj pochodzenia: Gwatemala
Region: Huahuatenango
Gatunek: Arabica
Odmiana: Typica, Bourbon, Caturra and Catuai
Metoda pozyskiwania: na mokro
Wysokość upraw: 1350 – 2000 m n.p.m.
Sposób palenia: średni
Kwasowość: średnia
Profil smakowy: słodkie pomarańcze, czekolada mleczna, owocowa kwasowość
Dlaczego Arabica Gwatemala SHB?
Kawę do Gwatemali najprawdopodobniej sprowadzili jezuiccy misjonarze wprowadzili, a pierwsze doniesienia o uprawach pochodzą z połowy XVIII wieku. Niemniej jednak, podobnie jak w sąsiednim Salwadorze, kawa stała się ważnym produktem eksportowym w połowie XIX wieku. W drugiej połowie XIX wieku różne programy rządowe miały na celu promowanie kawy jako produktu stymulującego gospodarkę, w tym ogromny program prywatyzacji gruntów zainicjowany przez prezydenta Justo Rufino Barriasa w 1871 r. W wyniku programu powstały duże kawowe plantacje, z których wiele nadal produkują jedne z najlepszych kaw w Gwatemali.
Dzisiaj kawę uprawia się w 20 z 22 departamentów Gwatemali, przy czym powierzchnia upraw to około 270 000 hektarów, z których prawie wszystkie (98%) znajdują się w cieniu. Na plantacjach uprawia się prawie wyłącznie Arabiki, ale są również miejsca gdzie rosną świetne Robusty. Ziarna najczęściej obrabia się metodą mokrą, chociaż popularność zdobywa obróbka naturalna i różne metody półmyte.
Huehuetenango to jeden z trzech niewulkanicznych regionów Gwatemali, a także najwyższy i najbardziej suchy, co czyni go jednym z najlepszych do produkcji kawy. Prądy gorącego powietrza napływające z Równin Tehuantepec w Oaxaca w Meksyku mieszają się z chłodnym powietrzem schodzącym z Gór Cuchumatanes. Tworzy to mikroklimat, który jest chroniony przed mrozem i umożliwia uprawę kawy do 2000 metrów. Warunki geograficzne Huehue pomagają tworzyć wyjątkowe kawy o przyjemnej kwasowości i owocowych smakach.
Dostępna w naszej palarni Kawa Gwatemala SHB to złożona kawa i ciekawa alternatywa dla kaw południowoamerykańskich. Warunki geograficzne Huehue pomagają tworzyć wyjątkowe kawy o delikatnej, ale wyczuwalnej kwasowości i owocowych nutach przez które przebija się słodycz wanilii.
SHB (Strictly Hard Bean) określa, że kawa rosła na wysokości powyżej 1350 metrów. (Termin ten jest również synonimem SHG / Strictly High Grown, klasyfikacji wyższej niż HB.) EP (European Preparation) oznacza, że zielona kawa została posortowana ręcznie, aby usunąć wszelkie wadliwe ziarna i obce materiały.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.