Kawa Gwatemala SHB

28,00 94,00 

Kawa Gwatemala SHB to złożona kawa i ciekawa alternatywa dla kaw południowoamerykańskich. Warunki geograficzne Huehue pomagają tworzyć wyjątkowe kawy o delikatnej, ale wyczuwalnej kwasowości i owocowych nutach przez które przebija się słodycz wanilii.

Najniższa cena ( 23 marca 2025 ): 28,00  SKU: Brak danych Kategoria: Tag:

Opis

Kawa Arabica Gwatemala SHB

Kraj pochodzenia: Gwatemala
Region: Huahuatenango
Gatunek: Arabica
Odmiana: Typica, Bourbon, Caturra and Catuai
Metoda pozyskiwania: na mokro
Wysokość upraw: 1350 – 2000 m n.p.m.
Sposób palenia: średni
Kwasowość: średnia
Profil smakowy: słodkie pomarańcze, czekolada mleczna, owocowa kwasowość

Dlaczego Arabica Gwatemala SHB?

Kawę do Gwatemali najprawdopodobniej sprowadzili jezuiccy misjonarze wprowadzili, a pierwsze doniesienia o uprawach pochodzą z połowy XVIII wieku. Niemniej jednak, podobnie jak w sąsiednim Salwadorze, kawa stała się ważnym produktem eksportowym w połowie XIX wieku. W drugiej połowie XIX wieku różne programy rządowe miały na celu promowanie kawy jako produktu stymulującego gospodarkę, w tym ogromny program prywatyzacji gruntów zainicjowany przez prezydenta Justo Rufino Barriasa w 1871 r. W wyniku programu powstały duże kawowe plantacje, z których wiele nadal produkują jedne z najlepszych kaw w Gwatemali.

Dzisiaj kawę uprawia się w 20 z 22 departamentów Gwatemali, przy czym powierzchnia upraw to około 270 000 hektarów, z których prawie wszystkie (98%) znajdują się w cieniu.  Na plantacjach uprawia się  prawie wyłącznie Arabiki, ale są również miejsca gdzie rosną świetne Robusty. Ziarna najczęściej obrabia się metodą mokrą, chociaż popularność zdobywa obróbka naturalna i różne metody półmyte.

Huehuetenango to jeden z trzech niewulkanicznych regionów Gwatemali, a także najwyższy i najbardziej suchy, co czyni go jednym z najlepszych do produkcji kawy. Prądy gorącego powietrza napływające z Równin Tehuantepec w Oaxaca w Meksyku mieszają się z chłodnym powietrzem schodzącym z Gór Cuchumatanes.  Tworzy to mikroklimat, który jest chroniony przed mrozem i umożliwia uprawę kawy do 2000 metrów. Warunki geograficzne Huehue pomagają tworzyć wyjątkowe kawy o przyjemnej kwasowości i owocowych smakach.

Dostępna w naszej palarni Kawa Gwatemala SHB to złożona kawa i ciekawa alternatywa dla kaw południowoamerykańskich. Warunki geograficzne Huehue pomagają tworzyć wyjątkowe kawy o delikatnej, ale wyczuwalnej kwasowości i owocowych nutach przez które przebija się słodycz wanilii.

SHB (Strictly Hard Bean) określa, że ​​kawa rosła na wysokości powyżej 1350 metrów. (Termin ten jest również synonimem SHG / Strictly High Grown, klasyfikacji wyższej niż HB.) EP (European Preparation) oznacza, że ​​zielona kawa została posortowana ręcznie, aby usunąć wszelkie wadliwe ziarna i obce materiały.

Informacje dodatkowe

Waga Brak danych
Waga

1000g, 250g, 500g

Stopień zmielenia

Aeropress, Chemex, Drip, Ekspres kolbowy, French Press, Kawiarka, Parzona po turecku, Ziarnista

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Kawa Gwatemala SHB”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *