Kawa Kenia AA

27,50 99,00 

Kawa Kenia AA to jedna z najlepszych kaw na świecie. Ta świetna Arabica charakteryzuje się wyrazistym, wykwintnym smakiem oraz wyczuwalną kwasowością. To co wyróżnia ten gatunek to jego owocowo-winny aromat, w związku z czym jest bardzo pobudzający i orzeźwiający.

 

SKU: Brak danych Kategoria:

Opis

Kawa Kenia AA

Kraj pochodzenia: Kenia
Region: East Kenya
Gatunek: Arabica
Odmiana: SL28, SL34, Kent, Bourbon, Ruiru 11
Metoda pozyskiwania: na mokro
Wysokość upraw: 1200 – 1700 m n.p.m.
Sposób palenia: średni
Kwasowość: średnia
Profil smakowy: porzeczki, orzechy włoskie, kakao, owocowa kwasowość
Jakość: 86 pkt. wg. SCA

Dlaczego Arabica Kenia AA?

Pomimo sąsiedztwa z Etiopią kawa została sprowadzona do Kenii dopiero w 1893 roku przez szkockiego misjonarza Johna Patersona. Mimo późnego startu, dziś jest to kraj, który słynie z jednych z najlepszych kaw na świecie. Niemniej jednak sektor kawy w Kenii stoi przed  poważnymi wyzwaniami na przyszłość. Zmiany klimatu i wzrost populacji zmniejszyły produkcję w ciągu ostatniej dekady.

Dziś wielu drobnych rolników w Kenii nie znalazło jeszcze bezpośredniej ścieżki na rynek międzynarodowy, choć sytuacja ta stopniowo się zmienia. W związku z tym w obrocie kawą nadal przeważa system aukcyjny, za pomocą którego sprzedaje się  około 85-95 procent kawy w Kenii.

Położenie kraju na równiku pozwala na dwa zbiory rocznie. Kawy są zwykle w pełni myte, a następnie suszone na słońcu. Kenijskie kawy klasyfikuje się według rozmiaru ziarna. Symbol AA oznacza, że mamy do czynienia z największymi ziarnami, które cechują się bogatym smakiem i aromatem.

Dostępna w naszej palarni Kawa Kenia AA to prawdziwa bomba smaków. Słodycz, złożoność i wyraźna kwasowość praktycznie nie mają sobie równych w żadnym innym regionie uprawy kawy, dlatego jakość kaw Kenii należy do najwyższych na świecie. Nuty owocowe wahają się od cytrusów (grejpfrut, mandarynka) przez owoce pestkowe (brzoskwinia, morela) do ciemnych jagód (jeżyna, czarna porzeczka). To kawa, która zachwyci nawet najbardziej wymagających kawoszy. Zrobicie z niej pełne smaku espresso, natomiast parzona przy pomocy metod alternatywnych jak chemex, lub aeropress zabierze was w podróż po owocowych nutach. To pozycja obowiązkowa dla każdego kawosza.

Informacje dodatkowe

Waga Brak danych
Stopień zmielenia

Aeropress, Chemex, Drip, Ekspres kolbowy, French Press, Kawiarka, Parzona po turecku, Ziarnista

Waga

1000g, 250g, 500g

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Kawa Kenia AA”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *