Kawa Kolumbia Ciemno Palona

22,20 80,00 

Arabica Kolumbia „Excelso” dzięki ciemnemu paleniu zyskuje wyraźny, lekko gorzki smak o orzechowo-karmelowym charakterze. Ze względu na swoje walory, kawa ta została uznana przez koneserów za jedną z najlepszych odmian i zyskała przydomek „Excelso”, który oznacza „wysublimowana” czy „wyniosła”. To idealna kawa na każdą porę dnia.

SKU: Brak danych Kategoria: Tag:

Opis

Kawa Kolumbia Ciemno Palona

Kraj pochodzenia: Kolumbia
Region: Medellin
Gatunek: Arabica
Metoda pozyskiwania: na mokro
Wysokość upraw: 1100 – 1500 m n.p.m.
Sposób palenia: ciemny
Kwasowość: średnia
Profil smakowy: ciemna czekolada, orzechy, karmel

Dlaczego Arabica Kolumbia Ciemno Palona?

Kawa zaczęła być uprawiana komercyjnie w Kolumbii w połowie lat trzydziestych XIX wieku, a przez cały XX wiek była głównym towarem eksportowym kraju. Górzysta topografia i tropikalny mikroklimat w pozwoliły zdobyć Kolumbii reputację kraju o idealnych warunkach uprawy. Dzięki temu kawy kolumbijskie zdobyły uznaną na całym świecie markę.

Kolumbia jest drugim co do wielkości producentem kawy na świecie. Nie można przecenić znaczenia kawy dla gospodarki kraju. Średnio 75 procent produkcji kraju jest eksportowane na cały świat, a plony generują około 10-16 procent PKB w rolnictwie. Kolumbia jest także największym producentem mytej Arabiki. Proces suszenia ziaren jest wyjątkowy. Rolnicy rozkładają ziarna na płaskich dachach swoich domów, aby wyschły na słońcu. Kawa kolumbijska jest bardzo różnorodna, a owoce są zbierane praktycznie przez cały rok, w zależności od regionu. Główne zbiory odbywają się od października do lutego, a listopad i grudzień to miesiące szczytowe. Kraj słynie z wysokiej jakości kawy i eksportuje około 12,5 miliona worków rocznie. Znaczna część trafia do Stanów Zjednoczonych.

Medellín, zwane „miasto wiecznej wiosny”, to co do wielkości miastem w Kolumbii i stolica departamentu Antioquia – miejsce narodzin kawy w Kolumbii i największy region upraw. Kawy z Antioquia słyną ze swoich średnich profili, które zazwyczaj nie są tak owocowe, ani winne jak z innych regionów. Tworzą gładką, dobrze wyważoną filiżankę, którą można spożywać o każdej porze dnia.

Dostępna w naszej palarni ciemno palona kawa Kolumbia Excelso charakteryzuje się wyraźnym, gorzkim smakiem o orzechowo-karmelowym charakterze. Ze względu na swoje walory, koneserzy uznali ją za jedną z najlepszych odmian i zyskała przydomek Excelso, który oznacza „wysublimowana” czy „wyniosła”. To idealna kawa dla wielbicieli espresso o cięższym body i długim, goryczkowym posmaku.

Informacje dodatkowe

Waga Brak danych
Stopień zmielenia

Aeropress, Chemex, Drip, Ekspres kolbowy, French Press, Kawiarka, Parzona po turecku, Ziarnista

Waga

1000g, 250g, 500g

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Kawa Kolumbia Ciemno Palona”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *