Opis
Kawa Arabica Wietnam Lam Dong
Kraj pochodzenia: Wietnam
Region: Lam Dong
Gatunek: Arabica Catimor
Odmiana: Catimor
Metoda pozyskiwania: na mokro
Wysokość upraw: 1400 – 1600 m n.p.m.
Sposób palenia: średni
Kwasowość: średnia
Profil smakowy: rodzynki, figa, słodki tytoń i cedr
Dlaczego Arabica Wietnam Lam Dong
Produkcja kawy w Wietnamie koncentruje się w regionie Wyżynach Centralnych (80%). Niewielka część z uprawianych kaw to Arabica, która prawie w całości pochodzi z prowincji Lam Dong. Tutejszy teren, lokalnie nazywany „Bazan Red Land” (czerwona ziemia bazaltowa) oferuje idealne warunki do uprawy kawy. Bogata wulkaniczna, górska gleba w połączeniu ze znacznymi wysokościami przyczynia się do powolnego, równomiernego rozwoju czereśni i ostatecznie do słodszej, lepszej kawy.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.