Opis
Kawa Gwatemala El Pacifico Robusta
Kraj pochodzenia: Gwatemala
Region: Chicacao
Gatunek: Robusta
Metoda pozyskiwania: na mokro
Wysokość upraw: 400 – 600 m n.p.m.
Sposób palenia: średni
Kwasowość: niska
Profil smakowy: czekolada, nuty drzewne
Dlaczego Robusta Gwatemala El Pacifico?
Kawę do Gwatemali najprawdopodobniej sprowadzili jezuiccy misjonarze wprowadzili, a pierwsze doniesienia o uprawach pochodzą z połowy XVIII wieku. Niemniej jednak, podobnie jak w sąsiednim Salwadorze, kawa stała się ważnym produktem eksportowym w połowie XIX wieku. W drugiej połowie XIX wieku różne programy rządowe miały na celu promowanie kawy jako produktu stymulującego gospodarkę, w tym ogromny program prywatyzacji gruntów zainicjowany przez prezydenta Justo Rufino Barriasa w 1871 r. W wyniku programu powstały duże kawowe plantacje, z których wiele nadal produkują jedne z najlepszych kaw w Gwatemali.
Dzisiaj kawę uprawia się w 20 z 22 departamentów Gwatemali, przy czym powierzchnia upraw to około 270 000 hektarów, z których prawie wszystkie (98%) znajdują się w cieniu. Na plantacjach uprawia się prawie wyłącznie Arabiki, ale są również miejsca gdzie rosną świetne Robusty. Ziarna najczęściej obrabia się metodą mokrą, chociaż popularność zdobywa obróbka naturalna i różne metody półmyte.
Kawa Gwatemala El Pacifico to prawdziwy rarytas wśród robust. W swoim smaku nie przypomina bardziej znanych robust pochodzących z Azji. Jest od nich łagodniejszy i zachwyca smakiem pełnym czekolady.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.