Kawa Smakowa Waniliowa

10,00 100,00 

Kawa Smakowa Waniliowa zachwyca swoim łagodnym, lekko słodkim smakiem. Idealnie sprawdzi się parzona tradycyjnie oraz jako kawa mrożona lub ciekawy dodatek do lodów

SKU: Brak danych Kategoria:

Opis

Kawa Smakowa Waniliowa

Aromat: waniliowy
Kraj pochodzenia: Peru
Region: Pichanaki – Chanchamayo, Junín
Gatunek: Arabica
Odmiana: Catuai, Caturra, Costa Rica 95, Gran Colombia, Catimor
Metoda pozyskiwania: na mokro
Wysokość upraw: 1150 – 1650 m n.p.m.
Sposób palenia: średni
Kwasowość: niska

Kawa Smakowa – dla kogo?

Ziarna kawy charakteryzują się różnymi nutami smakowymi w zależności od odmiany, warunków uprawy, metody przetwarzania, czy rejonu świata, z którego pochodzą. Kawy pochodzące z Ameryki Południowej z reguły mają czekoladowo-orzechowe nuty i delikatną kwasowość, podczas gdy kawy afrykańskie wyróżniają się większą kwasowością i owocowymi nutami. Smak kawy zależy także, czy parzymy ją tradycyjnie, czy zdecydujemy się na metodę alternatywną.

Pomimo dużego wyboru, czasami każdy z nas ma ochotę spróbować czegoś nowego, kawy o nieoczywistym smaku i aromacie. Pomagają w tym kawy smakowe, które są ciekawą alternatywą dla tradycyjnej kawy.

Kawa smakowa – jak powstaje?

Często do przygotowania kaw smakowych na skalę przemysłową wykorzystywane są nie najlepsze ziarna. Dlatego zdecydowaliśmy się, aby nasze kawy powstały z wykorzystaniem najwyższej jakości Arabiki. Nasze kawy smakowe są wynikiem wielu prób, które przeprowadzaliśmy na różnych gatunkach najlepszych Arabik. Ostatecznie jako bazę wybraliśmy Arabikę Peru, która dzięki zbalansowanemu profilowi i niskiej kwasowości pozwala świetnie oddać smak dodanego aromatu.

Nasze Peru jest uprawiane przez spółdzielnię Shankivironi w gminie Pichanaqui w prowincji Chanchamayo w departamencie Junin w sercu Selva Central. Klimat w okolicy i wysokość 1000 –1800 metrów nad poziomem morza zapewniają idealne warunki do produkcji rolnej, zwłaszcza kawy. Kilku rolników pochodzących z plemion andyjskich, takich jak Yanesha, a także migranci austro-niemieccy wraz z rodzinami uprawiają kawę w małych gospodarstwach.

Do aromatyzowania kawy używamy najwyższej jakości olejków. Ziarna po wypaleniu chłodzą się i gdy osiągną odpowiednią temperaturę dodajemy odpowiedni aromat. Następnie kawy przechowywane są w specjalnych pojemnikach, które sprawiają, że dostarczona kawa jest pełna smaku i aromatu.

Dlaczego Kawa Smakowa Waniliowa?

Kawa Smakowa Waniliowa zachwyca swoim łagodnym, lekko słodkim smakiem. Idealnie sprawdzi się parzona tradycyjnie oraz jako kawa mrożona lub ciekawy dodatek do lodów.

Informacje dodatkowe

Waga Brak danych
Waga

1000g, 100g, 250g, 500g

Stopień zmielenia

Aeropress, Chemex, Drip, Ekspres kolbowy, French Press, Kawiarka, Parzona po turecku, Ziarnista

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Kawa Smakowa Waniliowa”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *